24 juni 2015
India
a
A
Twee X scheepsrecht?
Vanuit Kargil zijn we naar LamaYuru gereden. Een mini bergdorpje met centraal in het midden een heeeeeel oud klooster. ( boeddhistisch)
Voor de eerste X boven de 3500 meter en dat merk je. Even een trap op of even je schoenen aantrekken en je bent buiten adem. ( Bieb, toch maar weer naar de sportschool !)
Wat een " leuk" fenomeen is hier is gratis Wifi!! Overal in het noorden van India staan grote borden bij restaurants, hotels en eet/koffie tentjes dat ze gratis Wifi aanbieden. Wat men er echter niet bij vermeldt dat er geen internet is!
Dus wel een router met een Wifi signaal maar geen internet dat de router binnenkomt.
Vandaar dat de verslagen wat onregelmatig binnen komen en de foto's helaas ontbreken.
Vanuit LamaYuru op naar drie dagen Leh, en de hoogst berijdbare weg ter wereld op 5602 meter.
Ti's een mooie gladde en niet drukke weg dus de weg erheen is een eitje. Als lunch zijn we gestopt bij een klooster ( naar men zegt het oudste klooster van India) voor een bezichtiging en wat te eten. Een van onze reisgenoten had de afslag gemist en waren we dus kwijt. Na het eten verder gereden maar nog steeds geen idee waar hij is. ( ti's inmiddels drie uur later). Onze reisleider heeft voor de zekerheid het hotel in Leh maar gebeld en daar was hij inderdaad. Vrolijk aan een biertje. Naja Eind goed al goed.
We hebben twee dagen in Leh. De eerste ochtend staat er een klooster op het program en de tweede ochtend de hoogste pas. Alweer een klooster??? Zucht..... Ja....... Maar! Deze had een 360 graden view van de stad en de omgeving dus een prima reden om te gaan. In de middag Leh in gewandeld en wat geshopt.
De grote dag ! De hoogste pas ter wereld ! Ik doe mijn gordijnen open en zie dat het giet buiten. Ik kijk richting pas en ...... Niet te zien. Dikke wolken met sneeuw. :(
Vertrek wordt uitgesteld met een uur. Lucht klaart op en wij omhoog.
Leh ligt op 3500 meter en we gaan naar de 5602. Halverwege begint het te sneeuwen, hagelen en waaien. Vizier beslagen aan de binnenkant en sneeuwbedekt aan de buitenkant. Auto's begonnen zich " op te stapelen". En 1500 meter onder de top met nog 25 km weg te gaan zijn we omgedraaid. De pas zat dicht. Teleurgesteld en door en door koud terug naar het dorp.
Misschien vanmiddag nog een X proberen. Nu eerst eten en opwarmen.
Rond twee uur een strak blauwe lucht ook op de berg dus vol goede moet met een clubje opnieuw omhoog. 1000 meter onder de top met nog 14 km weg te gaan worden we tegen gehouden. De pas is en blijft dicht. Boven staan 250 auto's muur vast in de sneeuw en ijzel en we mogen echt niet door.
Morgen moeten we weer verder :(
Dus helaas geen hoogste pas maar wel een ontzettende mooie weg de tweede X in de zon!!
Morgen gaan we de twee na hoogste pas over in de wereld. Die is 302 meter lager. Prima alternatief!